Uitstrijkjes

Alle vrouwen tussen 30 en 60 jaar krijgen één keer in de vijf jaar een uitnodiging om een uitstrijkje van de baarmoedermond te maken. In de dan meegestuurde folder staat uitgebreid informatie over het onderzoek.

Afspraak maken
U kunt het uitstrijkje laten maken door Marit van Deemter of Anne ter Haar, assistentes, die hiertoe opgeleid zijn. Indien u er duidelijk de voorkeur aan geeft dat het uitstrijkje door uw huisarts wordt gemaakt, dan kunt u ook bij hem/haar een afspraak maken.

Uitslag
U krijgt de uitslag na enkele weken thuisgestuurd. Alleen bij bijzondergheden nemen wij contact op.  Bedenk dat een afwijkende uitslag niet meteen betekent dat u kanker heeft, maar meestal slechts dat het onderzoek vaker herhaald moet worden om bij toename van de afwijkingen in te grijpen voordat kanker ontstaan is.

Per 1 januari 2017
Per 1 januari veranderen er een aantal zaken rondom het uitstrijkje. In eerste instantie wordt er alleen getest op het HPV-virus. Als dat aanwezig blijkt te zijn worden de cellen verder beoordeeld en er wordt na 6 maanden een controle-uitstrijkje bij de huisarts gepland. Als de cellen afwijkend zijn, krijgt men het advies om naar de gynaecoloog te gaan. Vrouwen van 40 en 50 jaar waarbij het HPV-virus niet wordt aangetoond worden pas na 10 jaar weer opgeroepen. Er is een mogelijkheid voor een zelfafname test. Heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij onze assistentes Anne en Marit.